Czym jest i jak działa olej rycynowy?

olej rycynowy

Olej rycynowy to substancja pochodzenia roślinnego, pozyskiwana w sposób naturalny z nasion rącznika pospolitego. Inne nazwy tej substancji to olej rącznikowy lub też olej z rącznika pospolitego. Roślina, z której pozyskuje się olej jest byliną – w naszym kraju jednoroczną. Cały proces ekstraktacji dobroczynnej substancji musi przebiegać w odpowiedni sposób, gdyż nasiona rącznika zawierają toksoalbuminę czyli rycynę, która może być toksyczna dla ludzkiego organizmu i spowodować śmiertelne zatrucie.

Pozyskiwanie oleju rycynowego odbywa się poprzez wyciskanie go na zimno, a następnie wygotowywanie z wodą. W taki sposób jesteśmy w stanie uzyskać czystą i dobroczynną substancję, która nie wywoła zatrucia organizmu.

Jakie jest zastosowanie oleju rycynowego?

Olej rycynowy znajduje zastosowanie w różnych celach. Każdego roku produkowanych jest nawet 360 tys. ton tego produktu, który następnie jest wykorzystywany na wiele sposobów. Ciężko jednoznacznie określić przeznaczenie oleju rycynowego, gdyż z jego właściwości korzysta wiele branż. Stosuje się go m.in. w produkcji mydeł, farb, płynów hydraulicznych i hamulcowych, smarów, farmaceutyków, wosków, past czy perfum, maści, kremów, detergentów czy środków o działaniu nawilżającym.
Pośród dziedzin, które nieustannie korzystają z właściwości oleju rycynowego znajdują się: przemysł spożywczy, w którym stosowany jest on jako dodatek do żywności. Kolejna jest medycyna, która wykorzystuje go w charakterze środka przeczyszczającego. Medycyna alternatywna również chętnie sięga po olej rycynowy, w neuropatiach, a niektóre źródła podają, że nanoszenie go na skórę, pomaga w walce z rakiem.

Jakie działanie wykazuje olej rycynowy?

Przede wszystkim należy zauważyć, że olej rycynowy od bardzo dawna jest kosmetykiem niezastąpionym, ale również lekiem. Jego działanie daje wiele korzyści, co sprawia, że nieustannie pojawiają się nowe pozytywne opinie na jego temat i, że ten naturalny składnik na pewno nie wyjdzie z mody, a kolejne osoby chętnie będą po niego sięgać.
Olej rycynowy ma działanie odżywcze na włosy, skórę oraz paznokcie. Pomaga również wydłużyć rzęsy oraz zagęścić brwi. Wspiera leczenie rozmaitych dolegliwości skórnych oraz oparzeń. Zastosowanie oleju rycynowego w zabiegach pielęgnacyjnych sięga dawnych czasów. Wykorzystywały go z powodzeniem już nasze babcie i jak widać nadal pomimo ogromnego postępu działa tak samo dobrze.

pielęgnacja dłoni olejkiem rycynowym

Olej rycynowy w kosmetyce

Naturalny środek pielęgnacyjny, o gęstej konsystencji i niemal niewyczuwalnym zapachu to właśnie olej rycynowy. Świetnie sprawdza się w pielęgnacji włosów, paznokci oraz skóry, więc liczne nowości, jakie pojawiają się w kosmetyce, nie są w stanie odebrać mu jego niekwestionowanej wysokiej pozycji. Istotne jest również jego silne działanie przeciwzapalne.
Od dawna uznaje się olej z rącznika pospolitego za środek niezawodny w leczeniu rozmaitych niedoskonałości skórnych: wspiera m.in. usuwanie trądziku, leczenie poparzeń słonecznych czy też rozstępów, jednak jego działanie jest jeszcze szersze, bo pozwala na zwalczanie infekcji grzybiczych oraz zakażeń skórnych.
Zdaniem dermatologów olej rycynowy jest naturalnym składnikiem opóźniającym procesy starzenia się skóry, dlatego wskazane jest stosowanie go bezpośrednio do twarzy, jak również włosów. Jednym z bardziej polecanych jest czysty, naturalny olej rycynowy,jednak może on występować również w kosmetykach pielęgnacyjnych, po które z pewnością warto sięgać.

Kosmetyki naturalne, a olej rycynowy

Obecność oleju rycynowego w produktach kosmetycznych jest z pewnością bardzo pożądana. Wykazuje on bowiem niezastąpione właściwości nawilżające oraz odżywcze, pomaga niwelować zmarszczki, jak również opóźnia ich pojawienie się na naszej skórze. Właśnie kosmetyki naturalne są odpowiednim miejscem, na dodanie tego cudownego składnika, którego dobrodziejstwa doceniały już nasze babcie.

Jak wybrać sklep oferujący kosmetyki naturalne?

Niezależnie od tego czy nasze zakupy planujemy przeprowadzić online czy stacjonarnie, potrzebny nam jest sklep, oferujący wysokiej jakości produkty, które istotnie będą naturalne. Z pewnością wielu z nas doświadczenie pokazało, że nie zawsze otrzymujemy to, czego potrzebujemy czy oczekujemy, jednak nadal istnieją miejsca, w których jesteśmy informowani za co płacimy i mamy pewność, że zostało to zaczerpnięte prosto z natury.
Polskie kosmetyki naturalne znajdują się w ofercie w sklepach stacjonarnych oraz internetowych. Dostępność jest z całą pewnością bardzo szeroka, jednak i tak podjęcie decyzji jest bardzo trudne. Pomocne mogą się okazać opinie innych klientów sklepu lub polecenie np. koleżanki.

pielęgnacja włosów olejkiem rycynowym

Na co jeszcze pomoże olej rycynowy?

Regularne stosowanie czystego oleju rycynowego lub preparatów z jego dodatkiem ma pozwalać na skutecznie zmniejszanie widoczności blizn na skórze. Takie działanie może okazać się niezwykle istotne dla osób, które niedoskonałości posiadają w widocznych miejscach, tym bardziej, że jest to rozwiązanie całkowicie nieinwazyjne i bezpieczne.
Inne doniesienia wskazują, że smarowanie ciała olejem rycynowym pomaga skutecznie łagodzić dolegliwości bólowe w obrębie mięśni i stawów. Olej rycynowy pomoże również osobom cierpiącym na zaparcia, a co najważniejsze nie będzie konieczności łykania leków przeczyszczających – wystarczy łyżeczka oleju przez 2-3 dni i zaparcia znikną.
Stosowanie oleju rycynowego na włosy pozytywnie wpływa na poprawę krążenia krwi w skórze głowy, co w konsekwencji prowadzi do szybszego wzrostu włosów, które stają się gęstsze i lepiej odżywione. Natomiast stosując go na brwi i rzęsy możemy mieć pewność, że staną się dłuższe i gęstsze.

Czy warto kupować produkty z olejem rycynowym?

Z całą pewnością tak. Jest to produkt o niezwykle dobroczynnym działaniu zarówno dla naszej urody, jak i zdrowia. Warto więc posiadać go w swojej apteczce i stosować w kosmetykach do codziennej pielęgnacji, a na pewno już po krótkim czasie dostrzeżemy wyraźną różnicę w wyglądzie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *